75 procent behöver hjälp med synen


Bara 25 procent av befolkningen i Sverige är normalsynta, alltså ser bra utan synhjälpmedel. Synfel visar sig i tidig ålder, ofta redan i sexårsåldern.

Hos normalsynta är tillväxten av ögat avslutad då, men hos närsynta fortsätter ögat att växa. I 45 årsåldern brukar ålderssyntheten göra sin debut, den som gör att vi får svårare att se på nära håll. I takt med att vi och våra ögon växer, blir äldre, växer alltså behovet av synhjälpmedel.

Märker du att du börjar kisa? Då är du kanske närsynt.

Har du nästan alltid haft svårt att se på nära håll?
Då är du kanske översynt.

Har du fått svårare att läsa på nära håll?
Det kan bero på åldersynthet.

Har du brytningsfel?
Du kan vara astigmatisk.

 

Hur fungerar synen?

Ögat ett tekniskt mästerverk

Cirka 80 procent av alla intryck vi får, kommer via synen. Därför kan vi inte vara nog rädda om vår syn. Synintrycken uppstår genom ljusstrålar som reflekteras från vår omgivning. Ljusstrålarna passerar pupillen, bryts genom hornhinnan, fortsätter genom linsen, når näthinnan där en bild framträder som bearbetas och filtreras innan den skickas vidare till hjärnans syncentra för slutbehandling. Ett mänskligt öga med normalsyn kan därmed liknas vid en ännu inte uppfunnen digitalkamera, som har en upplösning på drygt 8500 dpi (punkter per tum) och kan urskilja omkring 1 000 000 olika färgnyanser.


På näthinnan sitter två sorters synceller: tappar och stavar. Tapparna, som sitter i gula fläcken, gör det möjligt att se skarpt och urskilja färger, medan stavarna som sitter utanför gula fläcken, gör att vi kan se i mörker

 

Närsynt

Måste du kisa för att se klart på långt håll?

Närsynthet (myopi) beror på att dina ögon är för långa i förhållande till den optiska brytkraften. Resultatet blir att du får svårt att se på långt håll och därför måste kisa, vilket kan leda till spänningshuvudvärk och trötthet i ögonen. Närsynthet kan gå i arv och öka med näringsbrist, stress, dålig belysning och ålder. Den utvecklas oftast innan 20-årsåldern när ögat fortfarande växer. För att korrigera din närsynthet kan konkava glas eller linser användas.

 

Översynt

Har du nästan alltid haft svårt att se på nära håll?

Ungefär en femtedel av alla svenskar är översynta. Översynthet (hyperopi eller långsynhet) kännetecknas av att du har svårt att se tydligt på nära håll, vilket beror på din ögonglob är för kort eller att hornhinnan inte är tillräckligt krökt. Detta gör att fokus hamnar bakom näthinnan istället för på. Översynthet är nedärvt och kan öka med stress, näringsbrist, svag belysning och ålder. Den avhjälps med konvexa glas eller linser.

 

Ålderssynthet

Har du fått svårare att läsa på nära håll?

Ålderssynthet (presbyopi) är lika naturligt som att vi blir äldre. Orsaken är att ögats lins med åren förlorar sin elasticitet och får svårare att ändra form. Resultatet blir att du får svårt att se på nära håll, medan synen på långt håll inte förändras. Ålderssynthet börjar som regel märkas i 45-årsåldern. Den tilltar sedan med stigande ålder, men kan stabilisera sig i 65-årsåldern. Ålderssynthet korrigeras med läsglasögon, bifokala glasögon, progressiva glas eller multifokala linser.

 

Astigmatisk

Har du ett förvrängt perspektiv?

Astigmatism är till viss del ärftligt och ungefär en av sex svenskar har det. Astigmatism beror på att hornhinnan eller ögats lins inte är helt jämn vilket gör att ljuset bryts i olika riktningar och träffar näthinnan på olika ställen. Astigmatism ger en suddig bild i sig men är ofta kombinerat med närsynthet eller översynthet och korrigeras med cylinderglas eller toriska linser. 

Senaste nytt

Det finns inga nyheter