måndag-fredag kl. 9-18

NÄRSYNTHET HOS BARN

Inget är viktigare än ditt barns hälsa och välbefinnande. Men du kanske har märkt att ditt barn har svårt att se tydligt på långt håll? Ditt barn kan ha myopi, även kallat närsynthet. Detta leder exempelvis till att ungdomar har svårt att se tavlan i klassrummet och det kan bli svårare att följa med i undervisningen. Hos barn brukar närsynthet komma smygande i skolåldern och den växer inte bort. Det finns dessvärre inget sätt att bota eller helt stoppa utvecklingen av närsynthet (myopi). Vanliga glasögon och kontaktlinser korrigerar synfelet, men de bromsar inte utvecklingen av närsynthet.

Om närsynthet inte behandlas hos barn kan det leda till allvarliga och bestående synproblem i framtiden. När närsynthet ökar med 1 dioptri ökar risken för framtida ögonsjukdom med 58%.

Förekomsten av myopi förväntas öka betydligt i takt med att livsstilen förändras. Barn ägnar sig mer åt aktiviteter där ögonen används på nära håll, som vid användning av digitala enheter, samtidigt som barn tillbringar mindre tid utomhus. Även ärftliga faktorer spelar in.

Nu finns det behandling för myopi!

För att undvika långsiktiga synproblem är det bäst om myopin (närsyntheten) hanteras på ett tidigt stadium. Det är därför MiYOSMART-glasögon och kontaktlinsen MiSight® 1 day har utvecklats speciellt för barn.

Barn har ett liv fullt av aktiviteter och rörelse. Men oavsett om de leker, cyklar tillsammans med sina vänner eller lär sig nya saker i skolan, kan myopi (närsynthet) göra det svårare för dem att ägna sig åt sina favoritaktiviteter. I takt med att de växer kan de dessutom behöva högre styrkor. Genom att använda MiSight® 1 day kontaktlinser kan ditt barn glädja sig åt skarp syn, utan glasögon och fortsätta utöva sina favoritaktiviteter. Vill ditt barn kombinera glasögon och linser eller hellre ha glasögon, då väljer vi glaset MiYOSMART.

Världens första lins som bromsar utvecklingen

På Jacobssons Optik kan vi prova ut världens första mjuka kontaktlins, MiSight 1 day, som har bevisad bromsande effekt av utvecklingen av närsynthet. MiSight® 1 day korrigerar och bromsar närsynthet upp till 59%. Linsen finns i styrkorna mellan -0,25 till -6,0 Dioptrier.

MiSight® 1 day är lätthanterliga endagslinser som inte behöver rengöras eller förvaras.

Glasen MiYOSmart från HOYA

Resultaten av en tvåårig klinisk studie visade att daglig användning av MiYOSMART-glasögon i genomsnitt bromsade myopiprogressionen med 60 % jämfört med användning av enkelslipade standardglas.

Glasen är tillverkade i ett stöttåligt material som skydd för aktiva barn. De ger UV-skydd och finns nu också som färgskiftande glas. Det finns inga begränsningar vid barnets val av bågar. MiYOSMART-glas är lätta att anpassa och de ser ut som vanliga enkelslipade glasögonglas.

Nästan en miljon användare har redan med framgång använt MiYOSMART

Ögonvård handlar inte bara om glaset

Tillbringa mer tid utomhus

Forskning visar att utomhusvistelse minst 2 timmar om dagen kan minska risken för att närsynthet uppstår och utvecklas.

Undersök ögonen regelbundet

Se till att ditt barns ögon undersöks för att säkerställa att närsynthet eller andra synproblem upptäcks och behandlas på ett tidigt stadium. Var uppmärksam på att barn ofta döljer eller tonar ned sina synproblem.

Ge ögonen en paus

Låt barnens ögon vila genom att påminna om att ta paus från intensiv skärmtid och andra aktiviteter på nära håll. Ögonen bör ha en paus var 20:e minut och då fokusera på ett avstånd på 20 meter i 20 sekunder eller mer.

 

 

BOKA TID FÖR EN UNDERSÖKNING HÄR ELLER RING 0470-70 97 80

En synundersökning kostar 450:- och en nytillpassning av kontaktlinser kostar 1050:-, då ingår även linsträning, provlinser samt uppföljning.

Det är möjligt att använda landstingsbidraget för både glasögon och linser.